Stichting Dierenpiramide bestaat 25 jaar; geen reden voor een feest

Anne van Lith van de stichting Dierenpiramide in Stadskanaal. Foto: Paul Abrahams

STADSKANAAL – De stichting Dierenpiramide in Stadskanaal bestaat zaterdag 3 maart 25 jaar. Geen reden om het zilveren jubileum feestelijk te vieren.

door Paul Abrahams

Integendeel. Anne van Lith heeft nog steeds veel verdriet nadat vorige week zaterdag een door haar opgevangen pony is overleden. “De eigenaar heeft haar laten creperen”, vertelt de 60-jarige inwoonster van Stadskanaal die in haar woning vijftien katten, vier honden en twee konijnen heeft opgevangen.

“De pony is de hongerdood gestorven en haar lever had het opgegeven. En wat gebeurt er verder? Helemaal niets! Geen dierenarts die aangifte doet van dierenmishandeling, geen omstander die zijn mond opendoet. In een kwart eeuw is het eerlijk gezegd alleen maar erger geworden. En wat kan ik dan nog? Contact opnemen met een dierenarts die in het weekend niet wil komen en ik heb ‘s maandags een destructie bedrijf gebeld om de stumper op te laten halen. Met de andere zwaar verwaarloosde pony die in Stadskanaal wordt opgevangen gaat het gelukkig weer de goede kant op.”

De stichting is een kwart eeuw geleden door Anne opgericht in Waalwijk. Vervolgens verhuisde ze naar Gasselternijveenschemond en nu woont ze in Stadskanaal. “Door middel van de stichting willen we de opvang, de verzorging en bescherming bevorderen van kleine huisdieren, dieren uit de bio industrie en paarden”, legt Anne uit. “Het gaat dan om dieren die elders, om wat voor reden dan ook, niet meer worden opgevangen of in commercieel opzicht niets meer waard zijn.”

De bevlogen Anne hoopt dat haar stichting ooit kan worden opgeheven, maar de kans is heel klein benadrukt ze. “Dat kan alleen als we in een beschaafd land wonen, waar de inwoners zich realiseren hoe weerloos dieren zijn als het gaat om de belangen van mensen.”

Dankzij een financiële bijdrage van onder meer stichting Dinamofonds, stichting Dierenlot en de stichting Nijdier lukt het Anne en haar vrijwilligers om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Stichting Dierenpiramide is officieel erkend als goed doel en heeft het CBF keurmerk en de ANBI status. De inspanningen van de stichting in de afgelopen jaren zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo is bijvoorbeeld de Lemstraprijs en de Ida Zilverschoon prijs in de wacht gesleept.

 

Bron: http://www.kanaalstreek.nl

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.