Rotman Whirlpools doneert 100,- aan de stichting Dierenpiramide

Gisteren heeft Rotman Whirlpools een bedrijfspresentatie gegeven aan Univé, als dank daarvoor mogen zij €100,- doneren aan een stichting. Arnold heeft gekozen om dit te doneren aan de Stichting Dierenpiramide!

Rotman Whirlpools bedankt!

Anne van Lith al 30 jaar drijvende kracht achter Dierenpiramide Stadskanaal: ‘Ik ga door tot ik er dood bij neerval’

Voor Anne van Lith bestaat er geen ander leven dan zich ontfermen over dieren die zijn verwaarloosd, mishandeld en afgedankt. Het begon voor haar al op driejarige leeftijd, toen ze een kroost katjes redde van de verdrinkingsdood. Sinds dat moment houdt ze zich bezig met het opvangen en verder aansterken van dieren die elders minder geluk hadden. Het werk liet Van Lith van kleins af aan niet meer los. Zelfs haar zangcarrière gaf ze ervoor op.

Deze vrijdag bestaat haar stichting Dierenpiramide in Stadskanaal precies dertig jaar. ‘Voor mij is het een dubbel gevoel, want het zou veel mooier zijn geweest als ik en alle andere stichtingen die zich richten op dierenwelzijn, niet nodig waren.’ Maar niets is minder waar, weet ook Van Lith.

Pessimistisch toekomstbeeld

‘Ik kan er heel kort over zijn: hoe meer mensen op de wereld, hoe slechter de situatie wordt voor de dieren. Heel veel hebben een rotleven in de bio-industrie, en veel diersoorten hebben het moeilijk om te overleven. Kijk naar de ijsberen op Antarctica die doodgaan doordat het ijs smelt. En dan nog die president (Jair Bolsonaro, red.) die het halve Amazonegebied neerhaalt. Wat moet ik er nog meer over zeggen?’, windt ze zich op. ‘We hollen zo naar de afgrond, maar de mens ziet het niet.’

RTV Noord bracht vrijdagochtend een bezoek bij de opvang van Van Lith in Stadskanaal:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1002518/anne-van-lith-al-30-jaar-drijvende-kracht-achter-dierenpiramide-stadskanaal-ik-ga-door-tot-ik-er-dood-bij-neerval

Anne van Lith al 30 jaar drijvende kracht achter Dierenpiramide Stadskanaal: ‘Ik ga door totdat ik er dood bij neerval’

‘We hebben nooit een misverstand’

Terug naar haar werk in Stadskanaal, waar Van Lith talloze afgedankte dieren een nieuw en beter onderkomen biedt. ‘Ik ben ermee geboren’, verwijst ze direct naar haar reddingsactie van de katjes die kopje onder dreigden te gaan. ‘De band met dieren is prachtig. Als je de intrinsieke waarde kent, dan kan je hun gedrag redelijk goed voorspellen.’ Van Lith weet zo precies wat ze van haar dieren kan verwachten. ‘We hebben nooit een misverstand. Nóóit’, benadrukt ze nogmaals.

Haar huidige leven bestaat voor 90 procent uit dieren, zo schat ze in. ‘In de tijd die overblijft moet ik bijtanken, onderhoud ik contact met andere mensen en maak ik muziek. Maar het grootste gedeelte gaat naar de dieren.’ Ze licht het toe met een voorbeeld: ‘Als ik een afspraak heb maar een van mijn katten raakt ernstig ziek, dan gaat die laatste voor.’

Het terrein van stichting Dierenpiramide in Stadskanaal

Het terrein van stichting Dierenpiramide in Stadskanaal© Elwin Baas/RTV Noord

Zangcarrière de prullenbak in

Zo ging er ook een streep door haar carrière als klassiek zangeres. Ze kwam regelmatig in het buitenland, soms veertien dagen of drie weken, maar was het allergelukkigst als ze weer naar huis kon. ‘Dus ik stopte met reizen om bij de dieren te blijven.’

Haar toekomst kan Van Lith al wel uittekenen. ‘Ik ga hiermee door totdat ik er dood bij neerval. Uitleggen lukt niet, ik word gedreven’, besluit ze.

Bron: RTV Noord

Nieuwsbrief stichting Dierenpiramide 2022

Aan donateurs, geïnteresseerden en lezers.

Uiteraard bedankt het bestuur iedereen , die op wat voor manier ook, heeft bijgedragen aan het realiseren van de doelstellingen van de stichting Dierenpiramide van harte : uw steun is en blijft onmisbaar, zeker gezien de instabiliteit van de maatschappelijke ontwikkelingen waardoor de (on) kosten blijven stijgen en het werven van fondsen er zeker niet makkelijker op wordt.

2022 was een rustig jaar voor de paardenopvang en jammer genoeg werd een aanvraag voor het structureel opknappen van het weiland afgewezen. Deze aanvraag zal echter in het jubileumjaar 2023 opnieuw gedaan worden zodat de paarden ook bij veel regen naar buiten kunnen ,

Bij de katten werd in april Freddy opgevangen , die door Anne , totaal ondervoed, gevonden werd op het weiland . Zijn gebit moest gereviseerd worden , en zijn vacht had een grote borstelbeurt nodig Inmiddels is hij redelijk gewend, en eet uitstekend.

Helaas waren we genoodzaakt om Pimmetje te euthanaseren, omdat hij trombose bleek te hebben. Bloedverdunners mochten niet meer baten.

In oktober konden we, na een oproep via de bemiddelingsite van het dierenasiel een uitstekend nieuw tehuis vinden voor Femke, een jonge kat van 2 jaar die afgestaan was omdat ze niet pastte bij raskatten…

Opgevangen werd kitten Floortje , die vanwege chronische niesziekte niet plaatsbaar bleek.

De opvanghonden hadden een rustig jaar. Schotse collie Nickie en de kleine Benji werden in november getrimd en zien er weer top uit!

Voor het vervoer heeft de stichting inmiddels een 45 km brommobiel aangeschaft .Het is een klein zuinig vervoermiddel en werd vergoed door de stichting Dierenlot. Dankzij de hulp van Henry (Voertuigen Service Hardenberg) kan er altijd gereden worden, zodat de paarden niets tekort komen. Ook dank aan Rasters printing,

Op het weiland werden een waterton en waterpomp geïnstalleerd, zodat Anne geen water meer van huis hoeft mee te nemen.

De stichting Abri voor dieren en de stichting Mens en Dier Nederland ondersteunden ook dit de doelstellingen van de stichting Dierenpiramide , evenals de stichting van der Voort – van Zijp.

Ook werd dit jaar een prachtige voerdonatie gedaan door Petcuran : hoogwaardig voer waar de opvangdieren sinds afgelopen februari van eten. Broekjes en blikvoer voor honden en katten. Gezien de prijsstijgingen een zeer welkome donatie. Met dank aan Mestemaker Vervoer voor de bezorging.

Op 3 maart 2023 aanstaande zal de stichting Dierenpiramide 30 jaar bestaan. Hier zal de nodige aandacht aan gegeven worden . De stichting heeft deze 30 jaar haar werk met grote toewijding en professionaliteit gedaan , en heeft vele dieren direct de helpende hand geboden.

Het bestuur dat in middels is aangevuld met Janny Eykens, wenst u allen een gezond en diervriendelijk 2023 toe.

Nieuwsbrief stichting Dierenpiramide 2021

Aan donateurs en andere belanghebbenden.

2021 is een bewogen jaar geweest voor de stichting Dierenpiramide.

Door een ernstige blessure moest Anne van Lith een aantal weken rust houden , maar er waren genoeg mensen die haar taken verdeeld, op zich wilden nemen, en dus kwamen de dieren niets tekort. Natuurlijk ontvingen alle helpenden een bloemetje als dank.

P.R en fondsenwerving

Door een verslag van RTV Noord ontving de stichting prachtige donaties om zodoende de zorg voor de ovangpaarden te kunnen vortzetten. Via de regionale radiozenders werd aandacht besteed aan de werkzaamheden en missies van de stichting Dierenpiramide . Een grote donatie werd gedaan door een regionale stichting die echter anonniem wil blijven. Maar ook organisaties als Abri vvor Dieren ondersteunde de paarden zorg waarvoor het bestuur v.d. Stichting Dierenpiramide zeer erkentelijk is. Dankzij de stichting Nijdier en de stichting Dierenlot konden er 2 nieuwe stallen  worden gerealiseerd.  .

Bestuur.

Het bestuur werd dit jaar aangevuld door 2 jonge dames , die beiden werkzaam zijn voor het welzijn van dieren te weten Bartine van de Bruinhorst en Mariska Beijl. Oud bestuurlid en penningmeester Peter Meuwese verliet na vele jaren het bestuur. Ook in 2022 zullen we de doelstellingen blijven nastreven , zodat de opvangdieren verzekerd blijven van kwalitatief uitstekende zorg.

Dieren.

Dit jaar werd een waterschildpad opgevangen en hij kon herplaatst worden bij een dierenarts. Twee poezen werden opgenomen omdat de bazin ze niet mee wilde nemen  naar haar nieuwe adres, waar zich 2 raskatten bevinden. Verder werden pony’s Jackie en Pippo opgevangen om ze zodoende na ernstige verwaarlozing en hard werken in een manege , een fijne oude dag te bezorgen. Jackie was er zo slecht aan toe dat we hem na 3 maanden moesten laten inslapen:Hij kon letterlijk niet meer op zijn benen staan. Aangifte van dierenmishandeling werd door de politie afgewezen, omdat het moeilijk zou zijn de mishandeling te bewijzen, ondanks dat beide dieren volkomen ondervoed waren, een slecht gebit hadden, en niet behandeld waren voor hun aandoeningen : schildklierproblematiek en de ziekte van Cushing.

Het bestuur dank iedereen , die een  bijdrage heeft geleverd aan de werkzaamheden en doelstellingen  van de stichting Dierenpiramide in 2021 van harte., en hoopt dat u uw steun in 2022 wilt continueren , zodat de zorg voor de opvangdieren gegarandeerd kan blijven.

Wij wensen een ieder van u een gezond en zinvol  en diervriendelijk 2022 toe !

Namens de stichting Dierenpiramide

Anne van Lith

Certi­ficaat van Mededogen voor Stichting Dieren­pi­ramide Stads­kanaal

Bestuurslid Tjaaktje Botjes van de afdeling Groningen van de Partij voor de Dieren heeft samen met Statenlid Ankie Voerman een werkbezoek afgelegd bij de Stichting Dierenpiramide in Stadskanaal. Zij spraken daar met oprichtster en voorzitter Anne van Lith. De ontmoeting had plaats bij het weiland waar de stichting acht van haar negen paarden heeft lopen, stuk voor stuk gered uit benarde situaties. De dieren kwamen in bijna alle gevallen ziek en zeer vermagerd binnen en werden door Anne letterlijk van de dood door slacht gered. Van Lith zet zich voor meer dan 100% in voor de paarden, daarnaast heeft ze nog zeventien katten en vier honden onder haar hoede. Anne vertelde vol passie over haar leven met de dieren. Dieren met wie ze de hele dag bezig is en die er door haar verzorging fantastisch uitzien (met uitzondering van een nieuwkomer die ze sinds een week of twee onder haar hoede heeft en die het traject van liefdevolle zorg net is begonnen). Het was dan ook een hele eer voor de twee vertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren om niet alleen een bezoek te mogen brengen aan deze zeer bevlogen vrouw en haar stichting, maar ook namens de partij aan haar een Certificaat van Mededogen te mogen uitreiken. Anne van Lith betaalt de verzorging van de dieren grotendeels uit eigen zak. Dat maakt haar levenswerk erg bijzonder. Bezoek eens de website van de stichting. Misschien kunt ook u iets betekenen voor dit fantastische initiatief (https://www.dierenpiramide.nl). Anne van Lith wilde – zeer terecht – benadrukken dat dieren net als mensen respect en liefde verdienen en moeten kunnen leven naar hun aard. Statenlid Ankie Voerman: ”Haar verhaal en haar liefde voor dieren raakte mij diep. Dit soort mensen bestaan gelukkig nog!”

De Partij voor de Dieren heeft net als Anne van Lith een duidelijke visie over hoe men met paarden dient om te gaan: “Een respectvolle relatie tussen mens en paard is mogelijk zolang het natuurlijk gedrag en het welzijn van het dier voorop staan. Het probleem van sport met dieren is dat de dieren hierbij vaak in hun gezondheid en welzijn worden aangetast. Bijvoorbeeld door dieronvriendelijke trainingsmethoden, overbelasting of het vervroegd doden van dieren die bij het teruglopen van hun prestaties worden afgedankt. Net als bij mensen is topsport voor paarden een zeer grote belasting op het lichaam. In combinatie met het feit dat paarden vaak op veel te jonge leeftijd zwaar belast worden, zorgt dit ervoor dat de gemiddelde levensduur van een paard in de paardensport veel korter is dan bij andere paarden. Bovendien heeft het merendeel van de paarden in Nederland geen contact met soortgenoten, wat de kuddedieren ernstig aantast in hun welzijn. Ook komen de meeste paarden veel te weinig buiten. De Partij voor de Dieren wil strengere regelgeving middels een wettelijk Paardenbesluit. In zo’n Paardenbesluit wordt onder meer vastgelegd dat bij huisvesting het natuurlijk gedrag uitgangspunt is, zoals de mogelijkheid contact te maken met soortgenoten en dagelijkse weidegang.”

Foto’s: Thea de Boer

Dit is waarom de stichting de naam “dierenpiramide” heeft.

Vorige week vond ik toen ik op weg naar huis was , na het verzorgen van de paarden, deze prachtige schildpad in de bosrijke omgeving naast het oude spoor van de STAR.

Omdat ik niets over schildpadden wist, heb ik direct contact opgenomen met de Nederlands Schildpadden Opvang . Het bleek om een geelwang schildpad te gaan , een water schildpad. Dankzij RTV Noord meldde zich al snel een dierenarts die een maatje zocht voor zijn geelwang schildpad.

Het diertje was uitstekend verzorgd en had een prachtig schild. Onbegrijpelijk dus dat je een waterschildpad dumpt in het bos.

Als ik hem niet meegenomen had, dan was hij uiteindelijk uitgedroogd en doodgegaan.

Dit is wat de stichting Dierenpiramide nastreeft: t.a.t. hulp bieden aan dieren die dit nodig hebben. Hulp in wat voor vorm dan ook.

Bekijk de video

Nieuwsbrief stichting Dierenpiramide 2020

Zoals ieder jaar was ook 2019 weer een intensief jaar . De eerste drie maanden stonden in het teken van een grote kaakoperatie van Davey , de Welshpony en van het project om het paardenweiland te voorzien van een mooie, veilige  en duurzame houten omheining , dit danzkij de prachige gift van het Dinamofonds. Ook voor de operatie van Davey is het bestuur erin geslaagd uiteindelijk voldoende fondsen te verkrijgen. De houten omheining is bijna af en Davey is weer helemaal de oude!

Ook NL.Doet in maart leverde een bijdrage aan het onderhoud van het weiland .

Het tweede semester was bijzonder te noemen. Allereerst werd er een enorme partij stro gedoneerd waarvan zelfs op dit moment nog gebruik gemaakt wordt. Hier is het bestuur natuurlijk erg blij mee! Verder meldde zich , geheel vrijwillig ,zwerfkatertje Bores bij de Dierenpiramide door gewoon binnen te wandelen en in de vensterbank te gaan zitten. Een zoektocht naar een eventuele eigenaar leverde niets op : Bores is niet gechipt en bleek evenmin te zijn gecastreerd. Na 3 opknapweken is hij gecastreerd en is sindsdien thuis bij de stichting. Vanaf mei kreeg pony Nienke het heel moeilijk door kreupelheid Na een specialisten bezoek kregen we redelijk goed nieuws: haar hoefbevangenheid was niet dramatisch, maar er zijn direct stappen ondernomen dit op te lossen. Ze werd echter ineens zeer kreupel en toen bleek het arme meisje een hoefzweer te hebben. Ze heeft nu speciaal beslag , krijgt medicijnen ,speciaal voer en het gaat nu weer goed met haar.

In augustus moesten we afscheid nemen van katertje Roodje, wiens alvleesklier niet meer werkte en van de liefdevolle Wyke de Friese merrie die nog 15 mooie maanden gehad heeft bij de stichting. Bij de paarden werd ook duidelijk dat er nu 5 zijn met de ziekte van Cushing : ook nieuwkomerje Wendy een hafflinger merrie van 20 . Ze was er erg slecht aan toe toen ze binnenkwam , via particulieren die haar hadden gekocht van een handelaar.  Na alle nodige behandelingen gaar het nu veel beter met haar.

Ook dit jaar heeft de stichting Dierenpiramide weer een prachtige donatie ontvangen van het Dinamofonds om zodoende de dierenverblijven geheel te kunnen renoveren. Ook de stichting Nijdier, de stichting Mens en Dier leverden weer een prachtige bijdrage aan ons opvangwerk.

Op P.R. gebied zijn er ontwikkelingen te melden binnen de regio , in de vorm van RTV1 , waar Anne op Dierendag is geïnterviewd. Het doel is om de contacten in 2020 in de regio uit te breiden.

De erkenning door het CBF is afgezegd want leverde niets op: hoge onkosten en zeer veel onnodige bureaucratie, wat geen bijdrage is aan dierenwelzijn. De stichting is en blijft ANBI erkend, zodat uw gift aftrekbaar is.

Het bestuur wil een ieder , die op wat voor manier ook , een bijdrage heeft geleverd aan het welzijn en de opvang van de dieren , van harte bedanken. Uw steun is en blijft onmisbaar voor de verzorging en opvang van dieren in nood.

Het leven van zes paarden in Stadskanaal hangt aan een zijden draadje

Alles van waarde is weerloos.’ Dat is een belangrijk motto voor Anne van Lith, die 28 jaar geleden de stichting Dierenpiramide opzette. ‘Een dier heeft net zoveel recht op een lang en volwaardig leven als een mens’, zegt ze, terwijl ze de paardenstallen aan de Gasselterstraat in Stadskanaal aan het uitmesten is. In die stallen staan zes paarden. ‘Hoe ik daar aan gekomen ben? Ze zijn op mijn pad gekomen, ik heb ze niet actief opgezocht.’

Lees verder op: https://www.rtvnoord.nl/

Dinamo Fonds steunt de stichting Dierenpiramide.

4 november, kreeg de stichting Dierenpiramide heel goed nieuws.

Na de steun in 2018 en 2919 voorde projecten om de omheining van het paardenweiland te voltooien, en de dierenverblijven te renoveren werd ook dit jaar de aanvraag van de stichting om de kattenomheining volledig te kunnen vernieuwen, en een voedselopslag te kunnen realiseren volledig gehonoreerd door de stichting Dinamo Fonds.

Het behoeft geen betoog dat het bestuur van de stichting Dierenpiramide, juist in deze moeilijke tijd,  enorm blij is met deze blijk van vertrouwen in de doelstellingen , integriteit en visie die onze stichting wil uitdragen.

We hebben er vertrouwen in dat we ook het komende jaar de kwaliteit van de zorg voor de dieren op peil kunnen houden, want dat is en blijft een eerste prioriteit.

Namens de stichting Dierenpiramide

Anne van Lith